09 oktober 2006

Pusselbitar av Kina del 6

Maten
Att äta på resan var väldigt spännande i sig. Jag har aldrig varit haj på att äta med pinnar och varje gång jag försökt här i Sverige slutar det med att jag kastar iväg dom och använder gaffel i brist på tålamod. Men nu tänkte jag att är jag i Kina så ska jag banne mig äta med pinnar också, det får ta sin tid!


Både lunch och middag hade alltid samma upplägg. Vi fick sitta runt runda bord med en snurrplatta i glas, där på stod massa uppläggningsfat med maten och en skål med ris. Plattan snurras runt och man tar lite av allt det man vill ha och lägger på sin lilla assiett och i sina små skålar. Det är väldigt praktiskt faktiskt för ingen måste sträcka sig eller be någon skicka nått, det är bara att snurra lite på plattan. Man måste ju förstås hålla koll så att ingen på andra sidan bordet håller på att ta något samtidigt.
Jag åt i alla fall ALLT med pinnar och jag blev bättre och bättre på att hantera dom. Övning ger färdighet! I slutet av veckan var jag riktigt duktig och åt majs, nudlar och till och med jordnötter med pinnarna. *stolt* Jag stortrivdes verkligen med pinnarna, det blir lite som meditation eftersom man inte kan äta så snabbt. Så när jag var och åt sushi på lunchen idag så kände jag mig hemma igen!
Maten var av lite skiftande kvalitet men övergripande tyckte jag att det var gott. Måltiden brukade bestå av ca 7 rätter, en stor skål soppa och ris. En del saker var ganska lika vår kinamat annat var helt nytt. En del tallrikar kunde man inte ens gissa vad det var, även efter man smakat. Men t ex citronkycklingen var supergod och friterad ananas och pumpa. Mums!



Inga kommentarer: