19 augusti 2014

Zebra vs. får.

Jag har funderat en del på den långvariga trenden med företag som försöker uppfinna en talesperson. Något eller någon att hänga upp sitt varumärke på. T ex Boxer som har sin Robert, ComHems Judith och Judith, AMF har en luddig figur som heter Tiden, Comviq har sin kioskägare och självklart Iprenmannen där allting började.

Tele 2 och reklambyrån Forsman & Bodenfors har kört konceptet med fåret Frank sedan 2008. Det började med taglinen "Born to be cheap" och har sedan utvecklat sig till en lång följetång där man får följa Franks liv. Allt i ICAs följegångs-fotspår såklart. Nu känner väl alla igen Frank efter en ihållande ström av reklamspottar och enligt Samuel Scott, affärsområdeschef privatekonomi på Tele 2, har det lyft varumärket ordentligt.

Tidigare i år presenterade Synoptik sin zebra Sebran. Se bra.. hö hö.. fattar ni? I filmer på tv får vi följa den sävliga men professionella zebran som tar fram glasögon åt kunderna. Synoptik säger själva:

– Vår nya vän Sebran ska på ett roligt och annorlunda sätt visa vad Synoptik står för och vad våra kunder kan förvänta sig när de handlar hos oss. Vi vill engagera och beröra i en bransch som är likformig för konsumenten.

Bakom detta ligger Garbergs och jag kan inte låta bli att undra om de inte någonsin diskuterades hur långt efter de var på bollen.
Jag vet inte. Jag är inte imponerad.

Vad tycker ni? Finns det någon reklammaskot som ni gillar?
3 kommentarer:

Anonym sa...

Du skriver om reklam. Du har med citat från avsändaren Synoptik, där namnet tydligt framgår.
Sen refererar du två gånger i din egen text till ...Synsam.

Hoppsan.

Pernilla sa...

Du har helt rätt. Jag har blandat ihop optikerna. Det visar väl hur svårt det är att diffrensiera sig i den branschen. Men helt klart ett klantigt misstag från min sida. Tack för att du pekade ut det. /Pernilla

Johanna sa...

Hej! Läste nån gång tidigare att du var ute efter Rörstrandshästar, såg att det finns en ute på tradera nu!

http://www.tradera.com/item/341144/220802039/se-hit-vit-hast-sparbossa-fran-rorstrand-gun-von-wittrock